Bijzondere tradities in Oceanië: hoe vieren zij de feestdagen?
Nu de kerstboom al even staat en je misschien al een oliebol (of twee) hebt gehad, is het tijd om terug te blikken naar 2022. Het was een jaar vol verrassingen. Op reisgebied kon weliswaar nog niet alles door de nasleep van de pandemie, maar naarmate het jaar vorderde gingen er steeds meer grenzen open. Heb jij je goede voornemens al gemaakt voor 2023? En is dat iets wat men ook in het buitenland doet? Net als in België worden de feestdagen in Oceanië flink gevierd. Hoe ze dat precies doen, zochten we voor je uit!
Berg beklimmen om nieuwe jaar in te luiden in Indonesië
Veel mensen weten niet dat een deel van Indonesië, namelijk Papoea en West-Papoea, deels onder Oceanië valt. Daar wordt de jaarwisseling op een wel heel bijzondere manier gevierd. Een groot deel van de Indonesische jongeren beklimt namelijk een berg, zoals de Semeru (Oost-Java) of de Merapi (Yogyakarta) om het nieuwe jaar in te luiden. Daar wordt bij de warmte van een kampvuurtje gezongen en gemediteerd. Soms blijven ze tot zonsopkomst op de berg, omdat de eerste zonsopkomst van het jaar nieuwe hoop en geluk betekent.
Geen berg in de buurt? Geen zorgen: op andere plekken in Indonesië viert men Oud en Nieuw gewoon op straat. Volledige straten worden omgetoverd tot een groot food festival met allemaal kraampjes met lekker lokaal eten. Natuurlijk zijn er ook genoeg mensen in Papoea en West-Papoea die de jaarwisseling gewoon thuis vieren onder het genot van een lekkere barbecue met verse vis, boemboes en saté. Om 12 uur wenst men elkaar 'selamat tahun baru' oftewel: een gelukkig nieuwjaar.
Sydney is the place to be met Oud en Nieuw in Australië
Wil je in Australië écht goed Oud en Nieuw vieren? Dan moet je sowieso in Sydney zijn. Daar wordt namelijk iedere jaarwisseling een spetterende vuurwerkshow gegeven. Het hele spektakel begint al vanaf 1 uur in de middag waarbij er allerlei luchtshows en een heuse rookceremonie wordt gehouden. Daarna is het tijd voor de Harbour of Light Parade; een parade van 50 magisch verlichte boten die 15 kilometer door de haven varen. Bijzonder om eens te zien!
In de avond zorg je voor een mooie plek om de vuurwerkshow te bekijken. Hoewel het er verboden is om zelf vuurwerk af te steken, pakken ze flink uit bij deze show. Grote kans dat je wel eens beelden van de vuurwerkshow in Sydney hebt gezien, want ze gaan altijd de hele wereld over. Ook Australiërs die niet live aanwezig zijn bij de show kijken het hele spektakel gewoon vanaf de bank thuis - meestal samen met vrienden en/of familie.
Oud en Nieuw vieren op een festival in Nieuw-Zeeland
Wat ooit begon als een driedaags festival in het plaatsje Gisborne in Nieuw-Zeeland is nu een van de grootste festivals van het hele land: Rhythm and Vines. Dit festival vindt plaats van 29 december tot en met 31 december en is dé plek waar je samen met 15.000 andere partygangers het nieuwe jaar inluidt. Hoewel dit natuurlijk niet zozeer een echte oude traditie is, is het wel iets dat veel Nieuw-Zeelanders met Oud & Nieuw doen. Dat is niet het enige festival tijdens de jaarwisseling in dit land. Sterker nog: Nieuw-Zeeland blijkt heel goed te zijn in festivals in deze periode.
Zo heb je op ongeveer 45 minuten afstand vanaf Auckland het AUM NYE Camping festival, een artistiek festival waar je live-muziek kunt checken, maar ook allerlei activiteiten en workshops kunt doen. Niet iedere Nieuw-Zeelander is op een festival te vinden tijdens de jaarwisseling. Er zijn net als in Australië indrukwekkende vuurwerkshows te vinden, verspreid over een paar grote steden zoals Auckland en Queenstown.
Nieuwjaarsdag in Fiji: grootste feest van de Pacific
Voor een knaller van een nieuwjaarsfeest moet je in Fiji zijn. Daar wordt namelijk het grootste feest van de hele Pacific gehouden. De festiviteiten rondom Nieuwjaarsdag duren op sommige plekken zelfs enkele weken! Dat kunnen we ons in België echt niet voorstellen. Wat bijzonder is, is dat de jaarwisseling en Nieuwjaarsdag voornamelijk op straat worden gevierd. Dat kan daar ook prima, want de temperaturen liggen veel hoger dan in ons koude kikkerlandje.
Er wordt massaal gedanst op alles dat lawaai maakt: van trommels tot muziek en van vuurwerk tot gejoel. In Suva, de hoofstad van Fiji, vind je ieder jaar een echte straatparade om het nieuwe jaar te verwelkomen. Inwoners van Suva gaan volledig in opvallende klederdracht de straten op om samen te feesten op een nieuw begin. Het feest gaat tot in de late uurtjes door met muziek, lekker eten, vuurwerk en samenzijn met vrienden en familie.
Thuis proosten op gezondheid in Micronesië en Palau
In Oceanië vind je de paradijselijke eilanden van Micronesië, evenals het bijzondere Palau. Waar je op andere plekken in Oceanië de jaarwisseling uitgebreid viert met vuurwerk, festivals en andere festiviteiten is het op deze eilanden rustig. De meeste mensen vieren Oud en Nieuw gewoon thuis met familie. Samen proosten ze op het oude jaar en gaan ze met goede moed het nieuwe jaar in. Geen poespas, geen overdaad, gewoon samenzijn.
Dat geeft helemaal niets, want op de eilanden van Micronesië en Palau is van alles te doen, te zien en te beleven. Met temperaturen van rond de 30 graden is het niet vreemd dat mensen lekker naar het strand gaan om vervolgens samen buiten te eten voordat het jaar voorbij is. Leuk weetje: deze eilanden (vooral Kiribati in Micronesië) zijn samen met Samoa en Tonga de eerste landen ter wereld waar het nieuwe jaar wordt ingeluid. Daar viert men het nieuwe jaar al om 11:00 uur onze tijd!
*Wil jij deze bijzondere tradities wel eens in levende lijve ervaren? Boek dan hier je vliegtickets!