Reizen en Corona: Zo ga je voorbereid op reis
Door het Coronavirus is er veel veranderd in de reiswereld. Er zijn wereldwijd veel maatregelen genomen om reizigers in deze tijd zo veilig mogelijk te vervoeren en een zo veilig mogelijk verblijf te kunnen aanbieden. Denk hierbij aan aanpassingen in het boekingsproces van airlines, extra regels op de luchthavens, nieuwe verplichtingen in het vliegtuig en diverse maatregelen in de landen zelf.
Omdat er vanwege het Coronavirus vele ontwikkelingen, aanpassingen en nieuwe eisen zijn, hebben we een ultieme gids voor je samengesteld met alle informatie over corona en reizen bij elkaar:
- Hoe creëer ik zekerheid tijdens het boeken van mijn reis?
- Wat neem ik mee op reis in Coronatijd?
- Wat zijn de maatregelen op de luchthavens?
- Hoe ziet vliegen er in Coronatijd uit?
- Wat zijn de maatregelen in het aankomstland?
- Wat kan ik verwachten bij terugkomst in België?
- Hoe houd ik thuis mijn vakantiegevoel vast?
1. Hoe creëer ik zekerheid tijdens het boeken van mijn reis?
Als je op vakante wilt gaan is de eerste stap natuurlijk het boeken van de reis daarheen. Zekerheid tijdens het boeken gaat in de Coronacrisis natuurlijk voorop, want mocht je onverhoopt niet meer op vakantie kunnen dan is het fijn als je je reis kosteloos kan wijzigen of een goede verzekering achter de hand hebt.
Flexibele tickets
Door de situatie rondom het Coronavirus zijn er enorm veel vluchten gewijzigd, waardoor luchtvaartmaatschappijen hun aanbod in flexibele tickets flink hebben verhoogd. Een flexibel ticket is een ticket dat over het algemeen de mogelijkheid geeft om gratis de reisdata te veranderen of de mogelijkheid geeft om een nieuwe reis te boeken. Bij ons kan je flexibele vliegtickets herkennen aan het icoontje op de foto hieronder. Of flexibele tickets beschikbaar zijn, is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappijen. Tevens is het altijd een goede tip om eerst de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij die de flexibele tickets aanlevert goed door te lezen, want de voorwaarden van de flexibele tickets verschillen per luchtvaartmaatschappij vaak!
Bekijk ons uitgebreide blog voor extra informatie over flexibele tickets.
Verzekeringen
Met het boeken van verzekeringen is het ook mogelijk om extra zekerheid rondom jouw reis te creëren. Boek bijvoorbeeld een annuleringsverzekering. Deze verzekering kan je helpen om jouw geplande reis zonder kosten te annuleren. Mocht je gedekt op reis willen? Boek dan een reisverzekering die zekerheid creërt rondom onvoorziene kosten. Tip: Bekijk altijd de voorwaarden van de verzekeringen, zodat je zeker weet wanneer deze geldig zijn en wat deze verzekeringen precies dekken.
Bekijk ons uitgebreide blog voor extra informatie over de annulerings- en reisverzekering.
2. Wat neem ik mee op reis in Coronatijd?
Nadat de vakantie is geboekt, is het natuurlijk tijd om de koffer te gaan pakken. Maar welke spullen moeten echt mee in Coronatijd? Wij zetten de spullen op een rij.
Mondkapje
Een mondkapje kan niet meer ontbreken tijdens een reis in Coronatijd. In het OV richting het vliegveld, in bepaalde delen op het vliegveld en tijdens de vlucht is deze namelijk verplicht. Ook is het niet mogelijk om plaats te nemen in het vliegtuig als je geen mondkapje bij je hebt tijdens het boarden, waardoor die extra belangrijk is. Daarnaast geldt er in veel vakantielanden een strengere mondkapjesplicht dan in Nederland, waardoor de kans groot is dat een mondkapje verplicht is tijdens het bezoeken van een restaurant, een musea of de supermarkt. In sommige landen geldt zelfs dat een mondkapje permanent op straat gedragen moet worden. Kom via onze reisadviespagina achter de coronaregels en mondkapjesplicht op jouw aankomende bestemming!
Documenten
Naast de reguliere reisdocumenten moet je in Coronatijd meestal ook, vooraf je bezoek aan een bepaald land, een gezondheidsverklaring invullen. Daarop moet je meestal verblijfs- en persoonsgegevens invullen en die bij de aankomstluchthaven inleveren. Zoek dit per bestemming goed uit, want zonder formulier aankomen kan er in het ergste geval voor zorgen dat je het land niet binnenkomt.
Daarnaast hebben veel landen, door de nieuwe varianten van het Coronavirus, ingesteld dat reizigers een negatief testbewijs, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs van COVID-19 moeten laten zien voordat zij een land binnen mogen komen. Zoek de eisen per land goed voor jouw reis uit, zodat je voorkomt dat je straks op een vliegveld vaststaat. Binnen Europa kun je je bewijzen uploaden naar het Europese Digitale Coronacertificaat. Lees onze blog voor meer informatie rondom het Europese Digtale Coronacertificaat. Print de bewijzen uit voor bestemmingen buiten Europa.
Desinfectiegel
Desinfectiepompen staan tegenwoordig in elk gebouw in Nederland of België, maar tijdens het reizen met het vliegtuig is het toch handig om het zelf mee te nemen. Tijdens de vlucht wordt desinfectiegel meestal niet uitgedeeld, waardoor het fijn kan zijn om na een maaltijd of een toiletbezoek je handen zelf even te desinfecteren. Tip: Let wel op dat de desinfectiegel de maximale 100 mililiter per vloeistof in de handbagage niet overschrijdt, zodat deze mee aan boord mag.
Meer informatie nodig over vloeistoffen in de handbagage? Lees dan ons blog met informatie, tips en tricks rondom vloeistoffen in de handbagage.
3. Wat zijn de maatregelen op de luchthavens?
Is de koffer gepakt? Dan is het tijd om richting een luchthaven te vertrekken. Door de Coronacrisis zijn er diverse maatregelen met betrekking tot veiligheid doorgevoerd op de verschillende luchthavens in Nederland en België, waardoor het ons handig leek om de maatregelen van de belangrijkste luchthavens op een rij te zetten.
Coronamaatregelen Amsterdam Schiphol Airport
Op Schiphol Airport zijn er verschillende maatregelen doorgevoerd om reizigers zo veilig mogelijk richting het vliegtuig te begeleiden. Ten eerste wordt geadviseerd 1.5 meter afstand te houden tot andere reizigers. Ten tweede is het verplicht om een gezondsheidsverklaring in te vullen om van en naar Schiphol Airport te vliegen. Ten derde is het dragen van een mondkapje vanaf de security verplicht. Als laatste wordt er geadviseerd om zoveel mogelijk de handen te wassen en de tekens te volgen in de airport. Meer informatie nodig over de maatregelen op Schiphol? Bekijk dan de actuele Coronamaatregelen op de officiële site van Schiphol.
Coronamaatregelen Brussel Zaventem Airport
Brussel Zaventem Airport heeft drie gouden regels waar reizigers zich aan moeten houden. Ten eerste moet er een afstand van 1.5 meter tot anderen gehouden worden. Ten tweede is een mondmasker verplicht voor iedereen van 12 jaar of ouder in de gehele luchthaven. Ten derde wordt er dringend aanbevolen om regelmatig handen te wassen en te ontsmetten. Ook wordt iedere reiziger bij binnenkomst in de terminal gecheckt op zijn of haar temperatuur. We verwijzen je graag door naar de de officiële site van Brussel Zaventem Airport voor extra informatie over de Coronamaatregelen.
Coronamaatregelen Eindhoven Airport
De regels van Eindhoven Airport komen overeen met die van Amsterdam Schiphol Airport. Zo wordt nog steeds geadviseerd om 1.5 meter afstand te houden tot anderen reizigers en is een mondmasker verplicht vanaf de security check voor passagiers van 13 jaar of ouder. Tevens heb je een ingevulde gezondsheidsverklaring nodig om van en naar Eindhoven te vliegen. Ook wordt er aan de reizigers aanbevolen om regelmatig de handen te wassen, in de binnenkant van de elleboog te niezen en geen handen te schudden.
4. Hoe ziet vliegen er in Coronatijd uit?
Is het inchecken, de securitycheck en het boarden allemaal goed gegaan? Dan is de volgende stap om in het vliegtuig plaats te nemen en richting jouw bestemming te vertrekken. In het vliegtuig zijn de procedures ook aangepast door het Coronavirus, waardoor wij daar graag meer over vertellen.
Coronaprocedures reizigers
De belangrijkste procedure voor reizigers is dat het dragen van een mondkapje tijdens de vlucht verplicht is. Heb je geen mondkapje bij je? Dan kun je geweigerd worden bij de gate. Het mondkapje moet gedurende de gehele vlucht opblijven met uitzondering van eet- en drinkmomenten. Tevens wordt er ook aanbevolen om in het vliegtuig (waar het kan) 1.5 meter te houden en niet te vaak op te staan. Mocht je een negatief testbewijs, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs van COVID-19 bij je hebben voor jouw bestemming dan wordt dit document in de meeste gevallen voor vertrek door het cabinepersoneel bij de gate gecheckt.
Coronaprocedures luchtvaartmaatschappijen
De procedures van luchtvaartmaatschapijen met betrekking tot het Coronavirus verschillen per maatschappij. Lees in ons blog welke maatregelen grote luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Emirates of Turkish Airlines hebben genomen om jou zo veilig mogelijk te vervoeren.
Wereldwijd hebben in ieder geval wel bijna alle maatschappijen ervoor gekozen om het cabinepersoneel tijdens de vlucht maskers te laten dragen. Ook zijn de inflight-tijdschriften zo goed als afgeschaft en streven de luchtvaartmaatschappijen ernaar om zoveel mogelijk transacties contactloos te laten verlopen. Daarnaast heeft het cabinepersoneel extra training gekregen voor het geval een passagier Coronagerelateerde klachten ontwikkelt tijdens de vlucht.
In het vliegtuig wordt geprobeerd om de 1.5 meter afstand zoveel mogelijk te waarborgen door bepaalde stoelen leeg te laten. Maar naarmate de drukte op vluchten toeneemt, wordt dit steeds moeilijker. Maar volgens wetenschappers blijft de kans op besmetting in het vliegtuig erg klein door de goede luchtventilatie. Bovendien wordt er door het cabinepersoneel tijdens een vlucht extra gedesinfecteerd en schoongemaakt.
5. Wat zijn de maatregelen in het aankomstland?
De Ipad is weer in de handbagage gestopt, de daling wordt ingezet en de vlucht zit er bijna op. Snel vul je de laatste gegevens in op je gezondsheidsverklaring omdat je weet dat je die zometeen moet inleveren. Maar ben je ook op de hoogte van de andere maatregelen die in jouw aankomstland gelden?
Coronamaatregelen aankomstluchthavens
Op veel luchthavens wordt je temperatuur, na het ophalen van de bagage, gemeten, en je gezondheidsverklaring (of medische paspoort) wordt samen met je paspoort- of identiteitskaart gecheckt bij de grenscontrole. Op basis van de temperatuur- en grenscontrole kan toegang tot het land geweigerd worden, maar met de juiste ingevulde documenten en zonder klachten of temperatuursverhogingen kan je zonder problemen doorlopen. In sommige gevallen wordt op de bestemmingsluchthaven ook nog om jouw negatieve testbewijs, jouw vaccinatiebewijs of jouw herstelbewijs van COVID-19 gevraagd.
Coronamaatregelen in het land
Per land gelden verschillende Coronamaatregelen die continu worden aangepast. Dit maakt het lastig om te vertellen wat wel of niet mag in bepaalde landen, omdat het allemaal verschilt. Toch is het mogelijk om via onze reisadviespagina de actuele maatregelen in 18 verschillende landen te bekijken. Scroll naar beneden en ga naar het kopje Populaire bestemmingen: Coronamaatregelen per land. Hier vind je de actuele maatregelen voor landen zoals Italië, Spanje, Griekenland, Portugal, Frankrijk en nog veel meer. Tip: Volg in het aankomstland altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.
6. Wat kan ik verwachten bij terugkomst?
Na een fijn weekje komt jouw vliegtuig weer aan op één van de bekende luchthavens. Wat kan je verwachten bij jouw terugkomst op de luchthaven en zijn er nog speciale dingen waar rekening mee gehouden moet worden?
Terugkomst in Nederland
Welke testen je mee terug naar Nederland moet nemen en of je na jouw vakantie in thuisquarantaine moet is totaal afhankelijk van het land waar jij vandaan komt. In de meeste gevallen is het zo dat reizigers die terugkeren uit gebieden met een groene kleurcode geen test met zich mee moeten brengen en niet in thuisquarantaine hoeven.
De Nederlandse overheid heeft per 8 augustus 2021 alle reizigers die uit een land met kleurcode geel of oranje terugkomen verplicht om aan te kunnen tonen dat ze beschikken over een negatief testbewijs, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs van COVID-19.
De quarantaineplicht is voor landen met een hoog risico ook afgeschaft. Hierdoor kan je met één van de drie bovenstaande bewijzen als EU-burger bijna altijd Nederland inreizen. Welke testen je nodig hebt en/of je verplicht in quarantaine moet vanuit jouw vakantieland, kan je makkelijk checken met de 'Goed voorbereid naar Nederland check' van de overheid.
Op de Nederlandse luchthavens dien je bij aankomst de gezondheidsverklaring weer ingevuld in te leveren. Ook kan het zijn dat je op de luchthavens nog een keer wordt gevraagd om je bewijzen te laten zien. Op de luchthavens zijn diverse maatregelen getroffen om jou zo veilig en verantwoord mogelijk naar buiten te begeleiden. Verder geldt er op de luchthavens nog steeds een mondkapjesplicht.
Terugkomst in België
De Belgse overheid heeft per 1 juli 2021 alle reizigers die uit een land met kleurcode rood terugkomen verplicht om aan te kunnen tonen dat ze beschikken over een negatief testbewijs, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs van COVID-19.
Als de reiziger dit aan kan tonen, dan hoeft diegene niet in thuisquarantaine. Kom je uit een land met kleurcode groen of oranje? Dan hoef je geen test of vaccinatiebewijs te laten zien en hoef je ook niet in quarantaine bij aankomst in België.
In België moet ieder persoon van 16 jaar of ouder binnen 48 uur voor de aankomst ook het "Public Health Passenger Locator Form" invullen. Voor reizigers met een aansluitende vlucht is dit ook verplicht. Dit formulier is alleen nodig als je naar België reist en niet als je vanuit België vertrekt. Verder zijn op de luchthaven maatregelen getroffen om jou zo veilig en verantwoord mogelijk naar buiten te begeleiden en moet je bij aankomst een temperatuurcheck door.
7. Hoe houd ik thuis mijn vakantiegevoel vast?
Oost, west, thuis, best! Na een lange vlucht en een reis vanaf de luchthaven naar huis, is er niks fijner dan de voordeur openmaken en thuis te komen. Toch vervaagt het vakantiegevoel, vanaf het moment dat je binnenstapt, altijd snel naar de achtergrond en zit je binnen enkele dagen weer helemaal in het oude ritme. Gelukkig hebben wij enkele tips & trucs om de vakantieherinneringen te blijven koesteren, waardoor het vakantiegevoel na lange werkweken nog steeds intact is in jouw huis.
Meer weten? Bekijk dan ons blog over de leukste dingen die je met je vakantiefoto's kan doen.
Laurens
Hi! Ik ben Laurens en momenteel content & campaign stagiair bij CheapTickets. Voor mij een leerzame stage in de travelbranche! Mijn favoriete steden zijn Valencia, Bangkok en New York. Ook heb ik een hele lange bucketlist met heel veel bestemmingen die ik hopelijk ooit kan afwerken!