De beste gerechten uit Maleisië
Maleisië is zeer veelzijdig. Niet alleen wat betreft het landschap en de cultuur, maar zeker ook op culinair gebied! Van typisch Maleise gerechten, tot Chinees en Indiaas, je kunt het allemaal op elke hoek van de straat eten. Wat houdt die Maleise keuken dan in? En wat zijn populaire Chineze en Indiase gerechten in Maleisië? Wij hebben onze eigen ervaringen verzameld en voor je op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat als je Maleisië bezoekt je precies weet wat je moet bestellen van de kaart! Gelukkig spreekt bijna iedereen Engels, dus dat komt goed :-).
Saté, Pisang Goreng en Nasi Lemak
Iedereen kent wel saté. In Maleisië wordt het echter wel geserveerd met een héél lekkere pindasaus. Deze satesaus is veel olieachtiger en er zitten wat grovere stukken pinda in. De saté wordt gemaakt van rund, lam of kip en je krijgt er stukjes komkommer en ui bij geserveerd om je smaak te neutraliseren (let op, het kan behoorlijk pittig zijn!).
Bami Goreng? Lekker, maar nee, we hebben het over Pisang Goreng! Dit is gebakken banaan waar je je vingers bij af wilt likken. Je kunt dit bovendien bijna overal verkrijgen. Heerlijk als snack, toetje of bijgerecht.
Nasi Lemak is een typisch ontbijtje in Maleisië. Het is een goeie, voedzame start van de dag. Nasi Lemak bestaat uit kokosrijst met vlees (kip, lam of rund) in een currysaus. Er zit ook een gebakken of gekookt ei bij en stukjes komkommer. Voor extra smaak worden er ingedroogde ansjovis en pinda’s overheen gestrooid.
Fruit snacks
Zeg je Maleisië dan zeg je vers fruit. Er is hier een overdaad aan verse, exotische vruchten. Je zult versteld staan van de smaak én van de prijs. Want je betaalt hier zo goed als ‘nada’ voor je verse fruit. Waag jij je aan de Jackfruit, Starfruit of Papaya’s? En mocht je Maleisië bezoeken en denken… wat ruik ik toch? Dat is de Doerian. Deze grote vrucht met zijn stekels geeft een nogal ‘aparte’ geur af. Let op, raak het niet met je blote handen aan want het blijft dagen rond je hangen! Zorg dat je het uit een zakje eet met een satéprikker. Safety first!
Go Chinese!
De Maleise keuken bestaat uiteraard uit nog veel meer gerechten. Toch willen we ook even de andere keukens noemen die heel populair zijn in Maleisië. Zo kun je uit de Chinese keuken heel lekker fonduen, hierbij kook je groenten, vlees en eieren in een pan met water die je op tafel krijgt. Of slurp Won Ton soep en waag je aan de krakende loempia’s.
Go Indian!
Ook aan verukkelijke Indiase gerechten ontbreekt het niet. De lekkerste vis- of vleescurry’s vliegen je om de oren. Als je vegetarisch bent, moet je zeker een Dahlcurry proberen (linzencurry). Iets te spicy allemaal? Eet er dan yoghurt bij en veel frisse kruiden (zoals koriander). Een ander bekend Indiaas gerecht wat zeer geliefd is in Maleisië is Chicken Biryani. Dit kruidige vleegsgerecht met gebakken rijst is zo vol van smaak, kleur en geur, dat je hem zeker een keertje moet proberen!
Nog geen tickets geboekt naar Maleisië? Check dan nu goedkope vliegtickets naar dit geweldige land of boek je ticket naar een van de andere foodbestemmingen!