Etiquette in Azië: de do's en don'ts
Je kent het wel: die awkward situaties wanneer je voor het eerst iemand begroet. Geef je een hand, een kus op de wang of misschien wel drie kussen en een knuffel? Het is altijd een beetje afwachten en het zorgt soms voor de meest ongemakkelijke situaties. Zeker wanneer je op vakantie gaat naar een totaal andere cultuur kun je soms wel een verrast worden door de gebruikelijke omgangsmanieren. In Azië kennen ze een heel andere etiquette, die voor ons soms nogal vreemd lijkt. Wij lijsten voor jou de absolute do's en don'ts op!
- Boeddhistische landen
- Hindoeïstische landen
- Islamitische landen
- Hoe groet je iemand in Azië
- Klederdracht
- Eetgewoonten
Boeddhistische landen
Boeddhisme komt voornamelijk voor in Azië. De meerderheid woont in Cambodja, Japan, Laos, Myanmar, Mongolië, Sri Lanka, Thailand en Vietnam.
Do's
- Schoenen uit bij een bezoek aan de tempels
- Stil zijn in de tempels
- Bij heilige grafheuvels (stoepa's) wandelen mensen met de klok mee
Don'ts
- Vermijd als vrouw elk contact met een monnik. Als je hem iets wil geven, dan leg je dit ergens voor hem neer. Ook mag je als vrouw nooit hoger dan een monnik zitten of staan, zelfs zijn eigen moeder niet.
- Je mag niemand beledigen of boos worden op iemand. Mensen in Azië zien dit als gezichtsverlies en nemen dit heel erg persoonlijk. Vermijd dus negatieve onderwerpen.
- Je mag nooit een hoofd van iemand aanraken. Het hoofd is het hoogste gedeelte van het lichaam en wordt beschouwd als heilig.
- Voeten zijn dan weer het laagste gedeelte van het lichaam, en dus onrein. Je mag nooit de onderkant van je voeten aan iemand laten zien, of met je voet wijzen naar iets. Zelfs je schoenzolen kunnen heel beledigend overkomen.
- De koning en het koningshuis worden heel hoog aanschouwd. Deze beledigen kan absoluut niet door de beugel en is zelfs strafbaar. Raak de beelden niet aan, maak geen onrespectvolle selfies en sta op wanneer je het volkslied hoort.
Hindoeïstische landen
Hindoeïsme vind je voornamelijk in India en Nepal.
Do's
- Ook hier moeten je schoenen uit bij het betreden van een tempel.
- Als locals je uitnodigen bij hun thuis, wees dan vrijgevig en neem iets voor hen mee. Ze stellen dit erg op prijs.
Don'ts
- De koe is een heilig dier binnen het Hindoeïsme. Er wordt dus geen rundsvlees gegeten.
- De linkerhand wordt beschouwd als onrein, en wordt enkel gebruikt voor een toiletbezoek. Het is dus not done om je linkerhand te gebruiken om te eten, iets aan te nemen van iemand of iets af te geven.
- Ook hier geldt de regel van het gezichtsverlies. Aziaten tillen hier heel zwaar aan. Beledig dus niemand in het openbaar en los eventuele conflicten privé op.
Islamitische landen
Ook Islam komt vaak voor in Azië, voornamelijk in de landen Indonesië, India, Bangladesh en Pakistan.
Do's
- Bedek altijd je benen en armen wanneer je een moskee bezoekt. Meestal vragen ze ook om je hoofd te bedekken met een sjaaltje of sarong.
Don'ts
- Ook in de Islam is het hoofd heilig en mag dit dus niet aangeraakt worden. Zelfs niet bij kinderen.
- De linkerhand is net zoals bij het Hindoeïsme onrein, en mag dus niet gebruikt worden om te eten, iets aan te nemen of af te geven.
- Let op met genegenheid in het openbaar. Handen vasthouden en kussen in het openbaar is nog op veel plekken taboe.
- Moslims eten geen varkensvlees. Je kan uit beleefdheid dus ook best geen varkensvlees eten, als je dat al ergens vindt.
- Binnen de Islam is het drinken van alcohol verboden. Let hier dus altijd een beetje mee op.
Hoe groet je iemand in Azië?
Iemand op een gepaste manier groeten is altijd een dingetje. Wij geven bij twijfel vaak een hand. Een hand geven is een typische westerse begroeting, en wordt dus niet echt gedaan in Azië. Er gelden veel verschillende opties van begroeting. Zo brengen moslims hun hand naar de hartstreek na het groeten en doen ze in Thailand de wai. De veiligste optie als toerist is om niet te veel initiatief te nemen en als je begroet wordt door een local, deze gewoon zo goed mogelijk na te doen in zijn begroeting. Meestal wordt dit ook enorm gewaardeerd.
Klederdracht
Wij dragen gewoon meestal waar we zelf zin in hebben, maar in vele landen en culturen wordt dit niet altijd gewaardeerd. Zo moet je op heilige plaatsen, vele steden en openbare plekken en bij locals thuis je benen en schouders bedekken. Een lange rok of een kleedje kan wel. Uiteraard worden er uitzonderingen gemaakt aan het zwembad in resorts of op het strand. Let wel op met monokini zonnen, de meesten vinden dit namelijk niet zo'n prettig zicht.
Ook moet je altijd je schoenen uitdoen bij het betreden van heilige plaatsen zoals moskees en tempels. Ze zien het als een vorm van onbeleefdheid en vinden het heel onrespectvol als jij je schoenen aanhoudt.
Eetgewoonten
Ook op vlak van eten zijn er toch wel wat verschillen. Zo wordt meestal het eten gedeeld, terwijl wij meestal ons eigen bordje krijgen. Als er bestek gegeven wordt dan is dit meestal enkel een vork en lepel, nooit een mes. Dit omdat het eten al klein gesneden is. Over het algemeen eten Aziaten met de welbekende stokjes, of soms zelfs gewoon met hun (rechter)handen. Hou er ook rekening mee dat zij ook andere vleessoorten eten dan wij, zoals vogelspin, hond en kat. Als je twijfelt kan je dus best vragen wat er precies op je bord ligt. Hier nog enkele do's en don'ts die je in acht moet nemen tijdens je restaurantbezoekje.
Do's
- Je noodles opslurpen is doodnormaal en kan dus gewoon.
- In sommige landen in Azië is het ook gebruikelijk om luidop te boeren na je eten. Dit wordt beschouwd als een compliment aan de chef.
Don'ts
- Plaats je chopsticks niet rechtop in een v-vorm in je rijst. Dit wordt namelijk enkel gedaan op begrafenissen en staat dan ook symbool voor de dood.
- Je neus snuiten aan tafel is onbeleefd. Als het echt nodig is, doe het dan discreet of ga even van tafel.
- Een fooi geven wordt gezien als neerbuigend en kan je dus beter niet doen in Azië.
- Wijs niets af dat je gratis wordt aangeboden, dit is namelijk zeer onbeleefd.
- In Singapore kunnen ze kauwgom niet echt appreciëren. Het wordt niet gezien als onbeleefd, en je kauwgom op straat gooien is zelfs illegaal en kan je 500 dollar kosten.
Ben je nog niet impressed met dit hele lijstje aan etiquette in Azië? Hier is er nog eentje, om het af te leren!
Spugen en rochelen in het openbaar is in China compleet normaal. Schrik dus niet wanneer je iemand ziet spugen op straat, in de bus, op de metro of zelfs in een restaurant.
Wil jij graag de chopsticks uitproberen? Boek dan nu je tickets!
Sharlyna
Als Content & Campaign intern bij CheapTickets.be krijg ik de kans om mijn creativiteit de vrije loop te laten. Wegdromen bij de mooiste bestemmingen behoort tot mijn dagelijkse takenpakket. Het is dan ook geen wonder dat ik er even tussenuit glip bij elk vrij moment dat ik heb. De wereld is namelijk te mooi om op één plek te blijven.