Etiquette in hotels die je misschien nog niet wist
Op hotel gaan is iets wat de meeste reizigers onder ons al wel eens gedaan hebben - tenzij je meer van het kamperen bent ;-). We staan er misschien niet meer bij stil, maar binnen hotels geldt er toch een bepaalde etiquette waar je je aan dient te houden. Wat zijn de "grijze" zones die niet altijd duidelijk zijn?
Veelgestelde vragen
- Geef je fooien in hotels - en zoja: aan wie?
- Handdoeken verschonen of hergebruiken?
- Welke hotelspullen mag je meenemen en welke niet?
- Mag je mensen meenemen naar je kamer?
- Kan je in je badjas bij het ontbijt aanschuiven?
- Tot hoe laat mag je lawaai maken?
- Hoe ga je om met luidruchtige buren?
- Hoe netjes moet je je kamer achterlaten?
Geef je fooien - en zoja: aan wie?
Fooien geven is iets wat wij Belgen meestal enkel op restaurant doen. Omdat het eten zo lekker was, of de bediening zo snel/grappig/knap/(vul maar aan). Maar daarbuiten gebeurt het eigenlijk amper. Hoe zit het met hotels? De zovele, soms onzichtbare hulpen die zorgen voor jouw fijne verblijf?
De schoonmakers
In België of Nederland wordt het niet verwacht dat je de schoonmakers/housekeeping een fooi geeft. Het is eerder een beloning voor het harde werk dat ze leveren – of om zeker te zijn van een extra goede service.
In andere landen ligt het werkritme vaak stukken hoger – en het loon een stuk lager. Zeker in het hoogseizoen rennen de kamermeisjes vaak de benen vanonder hun lijf om alle kamers af te handelen. Zij worden jammer genoeg ook het vaakst vergeten als het op fooien geven aankomt.
Hoeveel fooi geef je dan?
Het hangt natuurlijk af per land – maar standaard laat je een 1 tot 2 euro achter per nacht. Leg het geld op je kussen of op het nachtkastje met een briefje met “thank you” erop – zo weet het personeel dat ze het mogen meenemen.
De kruier/bagagedrager
In jouw goedkoop gescoorde motel tijdens je roadtrip zul je deze niet tegenkomen - maar in 4 en 5* hotels is er tegenwoordig vaak een bagagedrager die je koffers naar je kamer brengt. Handig als je met meerdere, zware koffers loopt te zeulen.
Hoeveel fooi geef je dan?
Ook hier hangt het af per land – maar standaard ook iets van 1 tot 2 euro.
Handdoeken verschonen of hergebruiken?
Tegenwoordig vind je het meer en meer in hotels: de bordjes met het verzoek je handdoek meer dan 1x te gebruiken als je meerdere nachten blijft. Wel zo lief voor het milieu, als je weet dat hotels dagelijks miljoenen liters water verbruiken om handdoeken te wassen die maar 1x werden gebruikt. Hoe laat je het personeel dit weten?
- Handdoeken op de grond = verschonen.
- Handdoeken op een haakje of op een rek, handdoekenstang of wat dan ook: niet verschonen.
Beddengoed verschonen
Hetzelfde geldt voor het beddengoed: dat wordt in vele hotels om de 3 nachten verschoond. Blijf je een week, en is het voor jou niet nodig dat ze het verschonen: laat het de kamermeisjes weten. Draag je weer extra bij aan het milieu én je bespaart hen weer tijd.
Welke hotelspullen mag je meenemen en welke niet?
Ik beken: ik heb op hotel al meerdere keren de kleine flesjes shampoo/conditioner en zeepjes mee naar huis genomen. Handig voor volgende reisjes, maar geeft me ook weer een flashback naar mijn vakantie als ik ze thuis gebruik. Maar hoe zit het met andere hotelspullen - mag je die meenemen?
Deze hotelspullen mag je wél meenemen
- Toiletartikelen: zeepjes / shampoo/conditioner in kleine formaatjes, douchekapje
- Pennen, potloden en ander schrijfgerief
- Notitieboekjes met het hotellogo
- Pantoffels
Welke hotelspullen mag je niet meenemen?
- Handdoeken, badjassen en beddengoed
- Haardrogers
- Wekkers en lampen
- Kapstokken en kleerhangers
- Servies en asbakken
- Computer- en andere snoeren
- Paraplu’s
Mag je mensen meenemen naar je kamer?
Ja - bezoekers op de kamer zijn doorgaans toegestaan mits je ze registreert bij de receptie. Dit om te voorkomen dat de receptie denkt dat je een gratis gast probeert binnen te smokkelen. Probeer het bezoek ook zo kort mogelijk te houden en niet na 8 uur 's avonds te laten plaatsvinden. Dit is not done in de meeste hotels.
Mag er iemand extra blijven slapen?
Je wil met 5 op citytrip en om kosten te besparen, boek je een 4-persoonskamer. Die 5de persoon smokkel je wel binnen en slaapt wel op de zetel, right? NEE - dit is wegens allerlei redenen - waaronder veiligheid - niet toegestaan. Als het hotel erachter komt, kunnen ze een extra toeslag rekenen.
Ook hier geldt dat elk land zijn eigen regels heeft. Zo wordt er in bepaalde landen wel een oogje dichtgeknepen als je als zakenreiziger een "gast" meeneemt naar je kamer...
Kan je in je badjas bij het ontbijt aanschuiven?
Hoewel hotels je aanmoedigen om je "thuis" te voelen, zijn er toch grenzen en dit heeft ook betrekking op je kleedwijze in gemeenschappelijke ruimtes. Er is geen wet die het verbiedt, maar in je kamerjas of pyjama gaan ontbijten wordt in de meeste hotels niet op applaus onthaald... Kies dan liever voor roomservice als je toch in je badjas wil blijven ontbijten.
Tot hoe laat mag je lawaai maken?
Quality time met je partner op de kamer of lekker een serie bingewatchen - het zijn activiteiten die vaak in een hotelkamer gebeuren. Maar hou rekening met je buren: de muren zijn vaak niet zo dik en omgekeerd zou jij het ook niet appreciëren als er tot midden in de nacht veel lawaai in de kamer naast je is. Doorgaans zijn de "stilte-uren" in hotels tussen 22u en 8u. Dit geldt ook voor de gangen - ga dus niet lopen schreeuwen als je laat thuiskomt van een feestje...
Hoe ga je om met luidruchtige buren?
Of de tv nu op standje dove kwartel staat of het lijkt alsof er een nieuwe pornofilm wordt opgenomen in de kamer naast je: bel gewoon de receptie. Ook al lijkt het misschien wat kinderachtig om niet zelf even te vragen of het rustiger kan: het hotelpersoneel heeft ervaring in hoe om te gaan met deze situaties. Het zal ook beter geaccepteerd worden door de tegenpartij als er iemand van het hotel komt vragen of het even wat stiller kan.
Hoe netjes moet je je kamer achterlaten?
Valt ook onder de noemer "doen alsof je thuis bent": dus gooi het afval in de vuilbak, leg de handdoeken op de grond in de badkamer en laat de kamer gewoon netjes achter. Je hoeft daarom niet je beddengoed af te nemen of de badkamer te boenen, maar toon een beetje respect voor de huishouding. Als je om wat voor reden dan ook toch halsoverkop moet vertrekken: laat dan een genereuze fooi achter voor de schoonmakers.
Zo - hopelijk heb je hier iets bijgeleerd over hoteletiquette en ben je klaar om je volgende vliegtickets en hotel te boeken! Aangezien de etiquette kan variëren naargelang je land van bestemming, is het slim om altijd even te googlen in geval van twijfel!