Heerlijke gerechten in Azië
Dat je in Azië lekker kunt eten weet natuurlijk iedereen. Elk land en elke regio heeft een unieke manier van bereiden, waardoor hetzelfde gerecht overal weer anders smaakt. Van welke gerechten gaat het water in je mond lopen en waar kun je ze het beste eten? Wij zetten ze voor je op een rijtje.
#9 Pho, Vietnam
Een van de bekendste streetfoods van het hippe Vietnam is Pho. Het gerecht bestaat uit noodles in kippen- of runderbouillon, een beetje chili en veel kruiden. Het heeft een frisse smaak en het is ideaal als lunch of avondeten.
#8 Pad thai, Thailand
De naam zegt het al, dit gerecht is superbekend in Thailand en erg populair onder toeristen. Je kunt het dan ook overal op elke markt kopen. Noodles, eieren, groentes, tofu, garnalen, getopt met vissaus, knoflook, chili, suiker en limoen. Zoveel verschillende smaken door elkaar!
#7 Sate, Indonesië
In Nederland is sate helemaal overgenomen en aangepast aan de Nederlandse smaak. In Indonesië smaakt de lekkernij daarom wel anders! De stukjes vlees zijn minder groot en er wordt ook wel geitenvlees (op Java of vis (op Bali) gebruikt om satestokjes te maken. In Nederland kunnen we ons bijna geen satestokjes zonder pindasaus voorstellen. In Indonesië wordt ook wel een komijnsaus, citroensaus of helemaal geen saus gebruikt!
#6 Adobo, Filipijnen
Er wordt gezegd dat dit gerecht al in de 16e eeuw op de Filipijnen is ontstaan. Adobo kan gemaakt worden met kip, zeevruchten of alleen groentes. Deze worden gemarineerd in azijn, knoflook en soyasaus en daarna opgebakken met rijst.
#5 Sukiyaki, Japan
Een van de bekende nationale gerechten van Japan is sukiyaki. Het gerecht is een samenstelling van (meestal) tofu, groentes, champignons, noodles en mochi. Dat wordt allemaal gekookt in één pan. In welke volgorde dit gebeurt verschilt per regio in Japan.
#4 Hainanese chicken rice, Singapore
De naam doet denken aan China, het gerecht is typisch Singaporees. Een kip wordt gevuld en gekookt. De kippenbouillon wordt gebruikt om de rijst in te koken. Een beetje knoflook, gember en een handjevol groente erbij en je hebt dit heerlijke nationale gerecht.
#3 Amok trei, Cambodja
Amok koken is het stomen van een curry in bananenbladeren. Slow cooking op zijn best! Het resultaat is een soort plakkerige cake van rijst. Het is een stuk lekkerder dan het klinkt! Amok kan met veel verschillende soorten vlees gemaakt worden, maar vis is het populairst. Zeker proeven als je in Cambodja bent!
#2 Beef Noodle Soup, Taiwan
In Taiwan wordt dit gerecht door zowel locals als toeristen in grote hoeveelheden gegeten, omdat het zo verschrikkelijk lekker is! De soep bestaat uit runderblokjes of -reepjes, gekookt in een bouillon. Ook zitten er noodles, uitjes en een aantal kruiden in. Simpel genoeg om thuis te maken!
#1 Khao Tom, Laos
Minder bekend dan veel gerechten in deze lijst, maar minstens net zo lekker! Khao Tom is een gestoomd gerecht van een rijstbol in bananenbladeren. Daarbij worden nog meer rijst, kokosnootsaus en zwartebonen geserveerd. Heerlijk!
Honger gekregen? Ga heerlijk uit eten op deze bestemmingen in Azië of boek je ticket naar een van de andere foodbestemmingen!
Nog meer trek in lekkere plaatjes? Bekijk ook deze foodblogs: