De reiswoordenlijst voor 2020
Het is voor iedereen een uitdaging om alle reisupdates rondom het coronavirus te volgen. Deze grote stroom aan informatie met veel nieuwe termen is bijna niet meer bij te houden. Veel landen geven om de haverklap nieuwe wijzigingen in hun beleid door om zich steeds meer open te stellen voor toerisme.
De nieuwe regels en voorschriften van de verschillende autoriteiten blijven voorlopig nog omgeven door onzekerheid, maar toch kan het handig zijn om je in te lezen in de reiswoordenlijst van 2020. Zo ben je alvast op de hoogte van alle nieuwe termen en de reisopties voor de komende periode!
- Reisbubbels en luchtbruggen
- Digitaal gezondheidspaspoort
- Essentiële & niet-essentiële internationale reizen
- Contactloos reizen
- Lokaal en langzaam reizen
- Workations
Reisbubbels en luchtbruggen
Een reisbubbel onstaat wanneer buurlanden gezamelijk beslissen om hun grenzen voor elkaar open te stellen. Hierdoor kunnen hun burgers zich vrij bewegen binnen deze reisbubbel zonder dat er quarantainemaatregelen van toepassing zijn. Het is eigenlijk een uitbreiding van een quarantainezone zodat meer mensen vrij zijn om activiteiten te ondernemen, waardoor de economie gestimuleerd kan worden.
De meeste reisbubbels zullen waarschijnlijk ontstaan tussen landen die de coronacrisis op een vergelijkbare manier aanpakken en landen waar het virus niet zo wijdverspreid is. Sinds mei bestaan er al een aantal reisbubbels zoals tussen de Baltische staten, maar de impact van deze reisbubbels is nog onduidelijk.
Een luchtbrug is vergelijkbaar met een reisbubbel. Ook hier spreken landen met elkaar af dat er geen quarantainemaatregelen van toepassing zijn op hun burgers. Het grote verschil tussen een luchtbrug en reisbubbel is dat een luchtbrug ontstaat tussen landen die geen gezamenlijke grens hebben. De connectie tussen de twee landen komt dus alleen tot stand via luchtverkeer.
Digitaal gezondheidspaspoort (ook wel immuniteitspaspoort genoemd)
Het digitaal gezondheidspaspoort is een mobiele app die is ontworpen om het makkelijker te maken voor mensen om hun gezondheidsstatus te verifiëren. De app moet een soepele en veilige terugkeer naar de normale samenleving ondersteunen. Het digitaal gezondheidspaspoort zal waarschijnlijk met een kleurensysteem gaan werken waarbij groen, oranje en rood worden gebruikt. Hiermee kan worden aangegeven of iemand positief of negatief is getest op het coronavirus en of het immuunstysteem al antistoffen heeft aangemaakt.
Hoewel de app de potentie heeft om nieuwe uitbraken te voorkomen, is er veel discussie over. Zo zijn er zorgen over de privacy gevoeligheid van de huidige technologie (meestal een QR-code of streepjescode) die in de bestaande digitale gezondheidspaspoorten wordt gebruikt. Deze persoonlijke gegevens zouden namelijk gehackt kunnen worden. Verschillende bedrijven over de hele wereld werken samen met overheden om een veiliger en gecodeerd systeem op te bouwen dat in ons dagelijks leven kan worden geïntegreerd zonder dat we bang hoeven te zijn voor onze privacy.
Essentiële & niet-essentiële internationale reizen
Sinds het begin van de crisis hebben we deze termen veel voorbij zien komen. De autoriteiten van landen van over de hele wereld adviseerden hun burgers om niet-essentiële reizen te vermijden. Maar wat betekent dit precies? Er is geen standaard definitie die laat zien wat wel en niet als essentiële reis wordt beschouwd. Het is dus een persoonlijke interpretatie. Ieder persoon zal op basis van het reisadvies en de risico's een eigen afweging moeten maken.
Voor het gemak worden niet-essentiële reizen vaak omschreven als alle reizen naar een bestemming buiten de eigen woonplaats die uitgesteld of genannuleerd kunnen worden. Reizen voor een vakantie wordt daarom vaak als voorbeeld voor niet-essentiële reizen gegeven.
Wil je het actuele reisadvies bekijken? Neem een kijkje op onze reisadviespagina.
Contactloos reizen
Nu onze manier van reizen (tijdelijk) is veranderd, zullen technologische ontwikkelingen waarschijnlijk een grote rol gaan spelen. Experts verwachten dat er een grote verschuiving naar contactloos reizen zal plaatsvinden. Deze transformatie zal waarschijnlijk bij alle gebruikelijke touchpoints plaatsvinden; van het binnenkomen op de luchthaven tot aan de incheckbalie bij de accomodatie. Het idee achter dit concept is natuurlijk het verminderen van het verspreidingsrisico door zo min mogelijk oppervlaktes en voorwerpen aan te raken.
Hoe gaat dit er in de praktijk uit zien? Waarschijnlijk worden alle touchscreens op vliegvelden en bij accomodaties vervangen door biometrische systemen met gezichtsherkenning voor identiteitsverificatie. Hierdoor kunnen normale reispunten zoals selfservice check-in en bagageafgifte, douanecontrole, transfers, instappen en bagagedeclaratie contactloos verlopen. Andere innovaties die toegepast kunnen worden zijn bijvoorbeeld gebarencontrole, contactloos scannen van documenten en spraakopdrachten.
Lokaal en langzaam reizen
Toerisme is in het algemeen een drijvende kracht achter veel economieën in de wereld. Daarom zijn veel landen bereid om deze zomer al toeristen te ontvangen, ook al is het coronavirus nog niet geheel verdwenen.
De reizigers onder ons die in deze periode op vakantie gaan, zouden kunnen overwegen om een meer 'diepgaande reis' te maken wat ook bekend staat als lokaal reizen. Simpel gezegd is dit een manier van reizen waarbij je je volledig onderdompeld in de lokale cultuur. Je zoekt verbinding met de lokale bevolking om zo veel meer te leren over de bestemming.
Lokaal reizen sluit aan bij het concept van langzaam reizen. Deze manier van reizen kan je op elke reisduur toepassen, maar het is wel het voordeligst als je een langere reis maakt. Dan kun je voor een langere periode in een appartement of vakantiehuisje verblijven en zo nog beter het leven van de lokale bevolking ervaren. Langzaam reizen is een bewuste ervaring om in contact te komen met jezelf, de mensen om je heen en de wereld als geheel. Het doel is om het rustig aan te doen zodat je de unieke momenten die je doormaakt nog beter kunt waarderen, en vooral de druk van 'alles moeten zien in één reis' kunt vergeten.
Beide concepten zijn natuurlijk niet nieuw, maar het zijn wel mooie manieren om traditioneel drukke toeristenplekken voorlopig nog even te vermijden.
Workation
In de afgelopen jaren is het bij steeds meer bedrijven gebruikelijker geworden om werknemers ook thuis te laten werken. Door de coronacrisis is het thuis werken voor velen (tijdelijk) de standaard geworden. Sommige mensen bevalt dit zelfs zo goed dat ze niet persé terug hoeven naar kantoor.
Dat brengt ons bij de workation, een term die bedacht is om thuis werken naar een hoger niveau te tillen en aantrekkelijker te maken. De naam workation geeft al aan dat het hier gaat om een combinatie van werk en vakantie. Bij een workation kan een werknemer in overleg met zijn of haar baas ervoor kiezen om voor een korte periode op afstand te werken op een nieuwe locatie. Zo kun je bijvoorbeeld een huisje in Portugal huren en na je werk genieten van zon, zee en strand!
De workation moet je niet verwarren met het populaire concept van Digital Nomad. Een digital nomad is iemand die vaak permanent of in ieder geval voor een lange periode op afstand werkt ongeacht de locatie. Deze mensen hebben een nomadische levensstijl en werken vaak voor zichzelf. De workation is meer gericht op mensen in loondienst.
Het workation concept heeft gepassioneerde fans maar ook cynische critici. De fans van dit concept vinden het fijn om zich onder te dompelen in een nieuwe omgeving. Zo kunnen ze zich laten inspireren door de nieuwigheid van de omgeving terwijl ze aan het werk blijven. De critici zeggen dat deze manier van werken ondergemiddeld resultaat kan opleveren zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. De afleiding van een nieuwe plek zorg immers voor inefficiëntie en de werklast zorgt ervoor dat je niet optimaal kan genieten van een nieuwe omgeving.
Maar als het thuis werken voorlopig de standaard blijft dan kan de workation een optie zijn om alles in één te combineren - social distancing, reizen en werken.