Safari Kruger National Park
Laura Coolen van de blog What About Her heeft in Zuid-Afrika gewoond en vertelt je alles over haar vijfdaagse safari door het Kruger National Park.
“Ik snuif de Afrikaanse lucht op en word direct overvallen door een liefdevolle warmte van herkenning. De warmte van mijn tweede thuis. Grote baobabs doemen op in de verte, de weg lijkt eindeloos. Mijn ogen speuren de vlaktes af en ik lach verrukt wanneer ik een leeuw in het hoge gras weet te spotten. Dit is hoe het leven moet zijn.”
Twee jaar geleden besloot ik het noorden van Zuid-Afrika te ontdekken. Toen ik in 2009 in Zuid-Afrika woonde heb ik bijna het hele land gezien, maar hier was ik zelfs nog niet geweest! De provincie Limpopo grenst aan Botswana, Zimbabwe en Mozambique. Ook wilde ik heel graag het Kruger National Park helemaal van het uiterste noorden naar het bekende zuiden rijden, en dat bleek een waanzinnig mooi avontuur. Het noorden van het Kruger Park bestaat uit een een aparte concessie en is niet voor iedereen toegankelijk. Deze regio, de Pafuri, is de wildste en het meest afgelegen deel van het Kruger National Park. De massa zit in het zuiden. Ik heb in deze vijf dagen ontzettend veel wildlife gezien. De hele vegetatie reist en verandert met je mee als je van noord naar zuid rijdt. Ik heb dit in vijf dagen gedaan.
Het Kruger National Park
Het Kruger Park is het meest gevarieerde wildpark van Zuid-Afrika. De meeste mensen bezoeken alleen het zuidelijk deel van het Kruger Park. Het Park is 19.485 km² groot: zo’n 60 km breed en van noord naar zuid zo’n 380 km lang. Dit 2 miljoen hectare wildpark beslaat 3 gebieden, oplopend in populariteit en in drukte: zuid, midden en noord. Er zijn 9 in- en uitgangen: de noordelijkste ingang, Pafuri, ligt in het uiterste noord-oosten van het Kruger Park. In het noord-oosten ligt Punda Maria. In het midden van het Kruger Park ligt de toegangspoort Palaborwa. Iets verder naar het zuiden ligt toegangspoort Orpen. In het zuiden en zuid-oosten liggen de overige vier toegangspoorten die toegang bieden tot het wildrijke zuiden van het Kruger Park: Paul Kruger, Numbi, Malelane en Crocodile Bridge.
De gehele Big 5 is te vinden in het Kruger Park! Neushoorns, leeuwen, buffels en olifanten zijn regelmatig te spotten. Luipaarden zijn lastiger te vinden, de grootste kans om deze dieren te zien is rondom Crocodile Bridge en Lower Sabie. Andere bekende dieren die hier voorkomen zijn de leeuw, de zebra, de cheetah, de giraffe, de hyena, de krokodil, tientallen antilopen zoals de impala en meer dan tweehonderd vogelsoorten.
In het Kruger Park zijn ongeveer 25 rest camps en verschillende extern beheerde lodges. Je mag in je eigen auto rondrijden in het Kruger Park, maar je mag niet van de weg af of de auto uit. Neem genoeg drinken en snacks mee voor onderweg, plan niet te veel kilometers, rijdt langzaam en check de afstandstabellen. Wildlife spotten is, zonder de scherpe ogen van een ranger, een kwestie van geluk. De uitgestrektheid en die toevalsfactor maken een Kruger safari bijzonder! De rest camps bieden safari’s met een ranger aan, zowel overdag als bijzondere night drives. Een mix van zelf rijden en op pad met een ranger is ideaal!
Mijn slaapplekken in het Kruger National Park: van boutique lodges tot SAN parks
The Outpost
Ik begin mijn reis in het uiterste noorden van het Kruger Park en slaap hier in The Outpost, een fantastische boutique lodge in het Pafuri gebied. Deze lodge is het resultaat van een unieke samenwerking tussen particuliere investeerders en de lokale gemeenschap en is de eerste lodge die gebouwd is in deze uitgestrekte regio. Het is een bijzondere lodge met een andere uitstraling dan ik gewend ben; eenvoudige, strakke lijnen, elementen van staal en canvas – toch benadrukt The Outpost haar prachtige omgeving.
Ik slaap hier twee nachten en ga elke dag twee keer op safari. Ik had geluk: de hele big five kwam dagelijks voorbij. Samen met een ranger reis ik af naar verschillende plekken in het noorden zoals de Lanner Gorge, de Luvuvhu rivier en het grensgebied met Zimbabwe en Mozambique. Mijn kamer in The Outpost is fantastisch. De vrijstaande kamer staat hoog op palen en kijkt uit over de uitgestrekte wildernis. De gehele voorkant is open, maar niemand die je ziet. Ik kan er maar niet over uit hoe te gek dit is – het bad, het bed, dat weide uitzicht! Als je iets bijzonders zoekt is dit het wel.
Mopani Rest Camp
Tijd om zelf op avontuur te gaan! Ik rijd langzaamaan richting het zuiden. Het is fijn om weer zelf op pad te gaan en mijn opgedane safari kennis te testen. Ik slaap de derde nacht in het (SAN Parks) Mopani Rest Camp. SAN Parks (de overheid) beheert alle rest camps in het Kruger NP. Ik slaap hier in een leuk rondavel en verbaas me over de renovaties in de restaurants van de rest camps. Wat zijn ze hip geworden, met hun emaille soepkoppen en vlaggetjes! Ik haal mijn eigen boodschappen bij het winkeltje op het park en braai er op los. Het is een soort kamperen, de perfecte afsluiter na een dag dieren spotten!
Tip: boek de SAN Parks accommodaties (de meest voordelige optie in het Kruger National Park) op tijd! Ik boekte in februari voor mijn reis in september en bijna alles was vol.
Satara Rest Camp
Na weer een dag wildlife spotten slaap ik iets zuidelijker in het SAN Parks Satara Rest Camp. Dit blijkt een iets groter kamp, maar met wederom een hele fijne sfeer en ruim opgezette cottages en rondavels. Satara Rest Camp staat bekend om de vele katachtigen in de omgeving en dat hebben we geweten – ik zag zowel leeuwen als luipaarden! Satara Rest Camp heeft een grote winkel en zo sloot ik de dag weer af met een prima stukje gebraden vlees. Het Afrikaanse leven in de bush ten top. Ik heb heimwee naar het hier wonen, ik voel me er zo thuis.
Crocodile Bridge Rest Camp
Mijn laatste nacht in het Kruger National Park breng ik door in het uiterste zuiden, in een safaritent van het SAN Parks Crocodile Bridge Rest Camp. Hier is het een drukte van jewelste, dit kamp blijkt ook een toegangspoort en er komen hier veel dagjesmensen. Ik kom zoals altijd nét op tijd aan (de kampen zitten binnen een hek om de wilde dieren buiten te houden en deze sluiten rond zonsondergang). Ik vind mijn safaritent ontzettend leuk en moet een beetje huilen tijdens m’n laatste avondmaal.
Ben jij wel eens in het Kruger National Park geweest?
Foto’s: Copyright Laura Coolen // whatabouther.nl