Tafelmanieren van de wereld
In sommige landen is smakken en boeren tijdens het avondeten een blijk van waardering, terwijl in andere landen het juist normaal is om geluidloos je bord leeg te eten. Als je naar een ander land of continent gaat doe je er dus goed aan om de tafelmanieren van je bestemming even te onderzoeken.
#1 Thailand
Veel van onze maaltijden eten we met bestek. In Thailand doen ze dit ook, maar wel op een iets andere manier. Het is hier namelijk onbeleefd om met je vork het eten naar je mond te brengen. De Thai gebruiken de vork om eten op de lepel te leggen, daarna kan je het pas naar je mond brengen. Voor ons klinkt dit misschien een beetje omslachtig, maar in Thailand is dit heel normaal en wordt je raar aangekeken als je het anders doet.
#2 Japan
In België (en veel andere westerse landen) wordt slurpen als onbeleefd en irritant gezien. Je hebt het je ouders vast wel eens horen zeggen toen je klein was. Het land waar iedereen heerlijk slurpt tijdens het eten is Japan. Volgens de Japanners verbetert slurpen namelijk de smaak van het eten en ook zou je het sneller kunnen eten als het heel erg warm is.
#3 Midden-Oosten en India
In sommige delen van het Midden-Oosten worden er bepaalde taken toebedeeld aan één van je handen. Je rechterhand houd je schoon en kun je dus gebruiken voor het oppakken van eten en andere ‘schone’ dingen. De linkerhand wordt over het algemeen alleen gebruikt bij het toiletbezoek en is dus niet echt geschikt om mee te eten. Voor de linkshandigen onder ons wordt het dus even aanpassen als je in deze regio bent.
Lege kopjes kunnen ook voor misverstanden zorgen. De bedoeïenen zijn Arabische woestijnbewoners en koffie is net zoals bij ons een veelvoorkomende drank. Als je kopje leeg is en je deze terug wilt geven zal hij echter weer gevuld worden, keer op keer. In het Midden-Oosten is het namelijk de gewoonte om je kopje te schudden als je het teruggeeft, zo weet de gastheer dat je genoeg koffie hebt gehad. Doe je dit niet, dan zal je de hele dag koffie blijven drinken.
#4 Zuid-korea
Eten aan tafel in Zuid-Korea gaat er ook net iets anders aan toe dan bij ons. Wij wachten (meestal) netjes totdat iedereen zijn eten heeft waarna we met z'n allen aan de maaltijd beginnen. In Zuid-Korea gebeurt het anders: hier wacht iedereen net zolang totdat de oudste persoon aan tafel is begonnen met eten. Pas daarna mag de rest van het gezelschap ook beginnen met eten.
#5 Italië
Tijdens je vakantie in Italië ga je natuurlijk vaak uit eten. Knoop alleen wel in je oren dat je in een restaurant nooit (maar dan ook echt nooit!) aan de ober mag vragen of hij kaas over jouw pasta met zeevruchten wil strooien. De combinatie van vis en kaas is in Italië namelijk not done.
#6 Canada
In Canada vind je nog veel verschillende culturen terug, dit zie je ook in de variatie aan eetgewoonten. In sommige culturen is het bijvoorbeeld heel normaal om als blijk van waardering een scheet te laten. Check wel even van tevoren waar je dit kan doen, soms zijn de mensen toch iets meer met de tijd meegegaan en vinden ze het dus ronduit vies dat je een scheet laat in het bijzijn van andere mensen.
#7 China
Het eten in China is heel erg anders dan wij gewend zijn, zo eten ze ten eerste met stokjes in plaats van bestek, een hele opgave als je dit niet dagelijks doet. Aan deze eetstokjes zitten ook weer een heleboel richtlijnen verbonden, zo mag je ze bijvoorbeeld niet rechtop in je rijstkom zetten. Dit lijkt heel erg op een ceremoniële maaltijd waarbij offers aan de doden worden gebracht, deze link legt men liever niet tijdens het avondeten. Zwaaien naar andere personen, de stokjes op zo’n manier op tafel leggen dat ze naar iemand anders wijzen of spelen met je stokjes wordt ook niet gewaardeerd door de Chinezen. Het komt er eigenlijk op neer dat je de stokjes alleen mag gebruiken waarvoor ze gemaakt zijn.
Je bord leeg eten heeft ook weer verschillende betekenissen in bepaalde culturen. In India en Japan is het een teken van waardering als je het bord helemaal leeg eet. Degene die het eten heeft bereid weet dan dat je het eten lekker vond, het is dus een compliment naar de chef. In China moet je dit juist niet doen, dan denken ze dat je nog niet genoeg gegeten hebt. Het is dus verstandig om een heel klein beetje te laten liggen als je in China bent.
Tip: Ga je naar en ver land? Doe wat onderzoek naar de tafelmanieren van het land waar je heen gaat, zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je hoe je je aan tafel hoort te gedragen. Eet smakelijk!
Bron: CheapTickets.nl
Hanne
Hello! Ik ben Hanne, Online Marketeer bij CheapTickets.be. Citytrips zijn mijn favoriete reizen, maar voor een avontuurlijke reis krijg je mij ook enthousiast! Amerika staat wederom bovenaan mijn bucketlist. Maar er zijn ook genoeg plekjes binnen Europa die ik wil ontdekken!