Betere vakantiefoto's met deze 10 tips.
Je kent het wel: bijna elke foto die je van je kind maakt is er een met gesloten ogen. Of de foto's zijn niet scherp, te overbelicht of net te donker. En dat is jammer, want het was net zo'n perfect moment. En de vakantiefoto's geven dan jammer genoeg niet het beeld dat jij in gedachten had. Maar na deze tips kom jij thuis met vakantiefoto's die er echt uitspringen!
1. Ken je camera
Je mag de duurste camera van de wereld hebben: als je totaal geen idee hebt hoe je ermee om moet gaan, gaat dat nog geen mooie foto's opleveren. Omgekeerd geldt ook: je kan prachtige foto's maken met een heel eenvoudige camera - als je de juiste technieken kent.
Weet dus wat de mogelijkheden zijn van je camera. Waar elk knopje voor dient, wat je in de menu's kan instellen. Hoe je de flits aan of uit zet. Hoe je de sluitertijd of de timer kan instellen.
2. Kies voor een hoge resolutie
De camera resolutie heel laag zetten kan interessant lijken, omdat je dan meer foto's kan nemen. Maar als je dan later enkele foto's wil afprinten of laten uitvergroten, zal je merken dat de kwaliteit altijd te laag is en je dus met wazige of 'gepixelde' foto's zit. Een hoge resolutie foto kan bij een zak camera rond de 3-4 MB zitten en bij een spiegelreflex al gauw rond de 12 MB. Dat kost veel geheugen, maar zo kan je de foto's straks wel groot afdrukken.
3. Maak meerdere foto's
Als je van alles maar 1 foto maakt, is de kans natuurlijk groot dat er hier en daar een slechte foto tussen zit. Hoe vergroot je de kans op een geslaagde foto? Door gewoon meerdere foto's te maken! Experimenteer eens met verschillende standpunten: hoog, laag, links, rechts. Ook als je mensen op de foto zet neem je er best meerdere: anders zul je zien dat ze net hun ogen dicht hebben!
4. Gebruik de onderwerpstanden
De meeste camera's hebben nu wel enkele onderwerpstanden waar je uit kan kiezen zoals portret, landschap, sport, macro. Zo zal de portretstand zorgen voor een onscherpe achtergrond, waardoor het gezicht van degene die je op de foto zet er beter uit springt.
De landschapsstand zorgt ervoor dat de foto van voor naar achter scherp is. De sportstand 'bevriest' bewegende onderwerpen, zodat ze scherp op de foto komen. Experimenteer thuis alvast met de verschillende standen.
5. Compositie
Als je iets moois wil fotograferen, heb je nogal snel de neiging om het onderwerp in het midden te zetten. Het levert meestal niet zo'n spannende foto op, tenzij het onderwerp perfect symmetrisch is. De foto wordt veel dynamischer als het onderwerp op 1/3 van de randen staat. Probeer het maar eens!
6. Verhoudingen
Door in een landschap bijvoorbeeld een groep wandelaars of koeien in het beeld op te nemen, wordt pas duidelijk hoe weids het landschap is, of hoe hoog de bergen zijn. Wat ook helpt om de weidsheid en diepte van een landschap te laten zien, zijn invoerende lijnen of een voorwerp op de voorgrond.
7. Vermijd rommel
Probeer alle storende factoren buiten beeld te houden (prullebakken, fel gekleurde paaltjes, verkeersborden,...) Het leidt af waar het om gaat op de foto.
8. Let op de achtergrond
Als je een foto maakt met een persoon op, let dan ook altijd of de achtergrond goed is. Het zal maar net zijn dat er een paal op de achtergrond staat die net uit iemands hoofd lijkt te groeien.
9. Let ook op details
Fotografeer het onderwerp niet alleen in zijn geheel, maar maak tussendoor ook eens detailopnames. Van de prachtige raamdecoraties van een gebouw bijvoorbeeld, of de structuur van een graffitiprint.
10. Gouden uurtje
De mooiste foto's maak je tijdens het eerste en het laatste uur zonlicht van de dag. Bij foto's die je midden op de dag maakt, zie je harde schaduwen, dichtgeknepen ogen, overbelichte onderwerpen,... Zoek dus zeker de momenten op dat de zon ondergaat!