Klederdracht in het buitenland
Klederdracht heeft veel betekenis. Het geeft een kijkje in het leven van vroeger en draagt de cultuur van een gemeenschap. In sommige streken wordt dit nog in ere gehouden tijdens feestdagen of bijzondere ceremonies. Wij hebben een aantal bijzondere klederdrachten op een rijtje gezet.
Peru
Vooral in kleine dorpjes in Peru vind je nog erg veel kleurrijke klederdracht zoals die vroeger werd gedragen. De traditionele kleding gebruikt veel wol en sjalen of omslagdoeken, vanwege de lage temperaturen in het koude gebergte in Peru. Vrouwen dragen vaak jurken en rokken, mannen dragen broeken met poncho's. Daarnaast dragen veel vrouwen ook kleurrijke omslagdoeken over hun kleding.
Noord-Noorwegen
De Sami volkeren leven in het noorden van Scandinavië, met name in Noorwegen en Zweden, maar ook in Finland. De traditionele kleding van deze volkeren verschilt per regio, maar is over het algemeen erg kleurrijk en gemaakt van rendierbont. Tegenwoordig wordt de klederdracht vooral gedragen bij festivals en rituelen, zoals konfirmation (een soort communie dat door bijna iedereen gedaan wordt).
Indonesië
Tegenwoordig draagt het grootste deel van de bevolking in Indonesië westerse kleding, maar voor feesten en andere speciale gelegenheden wordt de prachtige klederdracht uit de kast getrokken. De dracht verschilt per etnische groep, maar heeft bepaalde kenmerken die overeen komen. Vrouwen dragen mooie, geborduurde blousjes op lange rokken. De mannen dragen voor speciale gelegenheden sarongs, meestal met een geblokt patroon.
Bulgarije
Speciaal in Bulgarije is dat zelfs de jongere generaties deze traditionele klederdracht nog dragen bij gelegenheid. Het vele handwerk, dat origineel vaak voorkwam, gaat helaas wel een beetje verloren. Traditionele Bulgaarse klederdracht is erg kleurrijk, en de geborduurde details zijn prachtig.
Bolivia
In Bolivia is een eeuwenoude hoedentraditie, aan de hoed kan men zien uit welke streek iemand komt. De meeste mannen dragen dan ook een hoofddeksel. De vrouwen lopen in wijde rokken, sandalen met dikke sokken erin, prachtige bontgekleurde omslagdoeken en de bekende zwarte bolhoed.
India
De prachtige, gekleurde Sari zie je vaak in Bollywoodfilms. Deze omslagdoeken worden vaak om de heupen gewikkeld, met een van de uiteinden over de schouder. Dit kan op verschillende manieren, net wat de mode en vanuit welke regio je komt. Een sari is 4 tot 8 meter en wordt gezien als statussymbool. Mannen dragen tegenwoordig voornamelijk normale broeken en shirts, maar vroeger werden er vooral Dhoti's gedragen. Dit is een lange strook katoen die wordt omgeslagen en op zijn plaats blijft zitten door middel van een riem.
Japan
De kimono is wereldberoemd als klederdracht van Japan. De elegante, bijzondere pasvorm wordt al sinds 800 voor Christus gedragen en is een grote inspiratie voor veel modeontwerpers. Zowel mannen als vrouwen dragen kimono's, maar die van mannen zijn vaak donkerder van kleuren met minder patronen. Echte zijden kimono's worden nog maar weinig gedragen. Op hedendaagse festivals worden vaak yukata gedragen, een katoenen, lichtere variant van een kimono die makkelijker te dragen is, maar ook heel erg mooi.
Duitsland
Onze oosterburen hebben natuurlijk ook een mooie kledingtraditie: de Lederhosen en de Dirndl! De Lederhozen werden vroeger gedragen door arbeiders in de Alpen. Ze waren erg stevig en opgewassen tegen het zware werk wat er werd verricht.
De Dirndl werd gedragen door dienstmeisjes en bestond uit een blouse, rok en een schort. Erg praktisch voor het werk wat er gedaan moest worden. In de zomer was de rok kort terwijl deze in de winter juist lekker lang was!
Schotland
Misschien wel een van de bekendste en nog meest gedragen klederdrachten ter wereld is natuurlijk de kilt! Niet alleen zie je de traditionele vorm voor mannen nog veel op Schotse festivals en feesten, het patroon komt ook terug in veel kleding voor zowel mannen als vrouwen. Helemaal zoals vroeger wordt de kilt niet meer gedragen: veel mannen dragen nu wel ondergoed onder de rok!
Wat vind jij van deze klederdracht? Bekijk ze natuurlijk op bestemming!