12 soorten ijs van over de hele wereld
Wie houdt er nu niet van ijs? Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat er over de hele wereld verschillende versies van deze zoete en verfrissende lekkernij bestaan? Verschillende landen geven een andere twist aan deze klassieker.
1. Italië - Gelato
the mother of ice cream en de bestgekende variant is de Italiaanse gelato! Deze versie bevat minder vet, meer suiker en is vrij zwaar en vullend doordat het niet luchtig is. Maar zó zó lekker... In Italië gebruiken ze ook vaak geen ijsschep zoals wij die kennen maar een spatel!
2. Duitsland - Spaghettieis
Het ziet er een beetje vreemd uit moeten we eerlijk zeggen. Maar in Duitsland is dit doodnormaal. Je neemt vanille-ijs en duwt het door een speciale pers. Dan neem je een kommetje, doet daar een toef slagroom in, het ijs erover en werkt af met aardbeiensaus. Kokosvlokken of amandelschaafsel geven het "parmezaangevoel"
3. Turkije - Dondurma
Dondurma is zo elastisch als verse mozarella en zo kleverig als toffee. Het bevat traditioneel room, slagroom, salep (een soort bloem), mastic (plantaardige hars) en suiker. Het smelt ook veel minder snel dan "ons" ijs en is ook wat harder.
4. Griekenland - Pagoto
Het Griekse heeft sterke invloeden van de Turkse Dondurma en bevat ook salep en mastic. Maar ze hebben ook een paar typisch Griekse smaken zoals Pagoto Elaeolado me syko (met olijfolie en vijgen) en Pagoto Mavrodaphne (met Griekse dessertwijn).
Oké tot nu toe was het nog allemaal vrij gelijkaardig aan wat wij kennen in België. Maar wat vind je van deze:
5. Japan - Mochi
IJs is een heel populair dessert in Japan - en dit Mochi-ijs wordt gemaakt van mochideeg (een plakkerig, zoet deeg gemaakt van Japanse kleefrijst) die uitgerold wordt op een plaat en vervolgens om bolletjes ijs gewikkeld wordt. Populairse smaakjes zijn vanille, chocolade, matcha (groene thee) en aardbei.
6. China - gefrituurd ijs
Er is wereldwijd wat discussie of deze variant nu origineel uit Amerika of uit China komt. Het diepgevroren bolletje ijs (echt hard diepgevroren) wordt in China in een tempura beslag gedipt en vervolgens een paar minuten gefrituurd. Het wordt afgewerkt met kaneel en suiker en soms ook met pepermunt, slagroom of honing.
7. Israel - Halva
De Israelische versie is gemaakt van sesam pasta, tahini, eieren, room en suiker en vaak gedecoreerd met pistache en Silan (dadelsiroop). Origineel is deze zoetigheid afkomstig van Tel Aviv. De structuur is iets "korreliger" dan wij gewend zijn.
8. Iran - Faloodeh
Fālūde of Pālūde is een Persisch sorbet dat gemaakt wordt van hele dunne vermicelli noodles (mihoen), rozenwater, limoensap en vaak gemalen pistachenoten. De vermicelli wordt eerst overgaar gekookt, in stukjes gehakt en dan ingevroeren in het "suikerwater" met smaakje. Voor het opdienen wordt het even in de microgolf gezet.
9. India - Kulfi
Hoewel de Indische variant verdacht veel lijkt op roomijs, is de structuur toch vaster. De belangrijkste ingrediënten zijn melk (ingedroogd en ingekookt), suiker, pistache-noten, amandelen, kardemom en de bloemenessence “ruh kewra”. Vervolgens worden ze in vormpjes gegoten met een stokje in en ingevroren.
10. Thailand - I Tim Pad
Een heel populaire "street snack" in Thailand is I Tim Pad. Hier wordt het ijs vers voor je neus bereidt! De ijsbereiding wordt op een diepgevroren plaat gegoten en dan in kleine rolletjes van de plaat geschraapt. Je moet het zien om het te begrijpen!
11. Maleisië - Ais Kacang
De eerste - voor onze Westerse gewoonte - echt vreemde eend in de bijt is deze variant! Ais Kacang of ABC (Air Batu Campur) wordt gemaakt van geschaafd ijs met verschillende siropen er bovenop. So far so good. Maar dan worden er nog mais, grasgelei, bruine bonen of gelei aan toegevoegd. Durf jij het aan?
12. Zuid-Korea - J-Cone
De J-cone (dankt zijn naam aan de vorm van de letter J). Het voordeel van de -ahum- ongewone vorm is dat het het ijs volledig omsluit waardoor de druppels worden ingesloten en je niet zo snel morst. Het "hoorntje" is gemaakt van gepofte mais en dus ook glutenvrij en smaakt naar cornflakes. Het wordt ook niet zompig als het ijs binnenin smelt.
Welk ijsje zou jij wel willen proberen? Maak er gewoon werk van! Boek je tickets op CheapTickets.be
Claudia
Als Content Manager bij CheapTickets.be kriebelt het bij mij elke dag om weer een volgende reis te plannen. Mijn lievelingsland is Italië (hello pasta en gelato), mijn bucketlist bevat o.a. Amerika en Australië. Mijn fijnste vakantie tot nu toe was met vrienden in Bulgarije.