De lelijke waarheid achter het rijden op een olifant
Op vakantie wil je natuurlijk allemaal leuke dingen doen, want zeg nu zelf, je bent op vakantie! Je hebt er hard voor gewerkt en geld gespaard om eindelijk die mooie reis te maken.
Iets om rekening mee te houden is dat men er alles aan doet om een toerist geld uit te laten geven. Zeker in landen waar het grootste deel van de inkomsten uit het toerisme voortkomt. Niet alle (toeristische) activiteiten zijn dan ook even goed voor de cultuur en natuur van een bestemming. Het berijden van een olifant is daar een van.
Je hebt het ongetwijfeld weleens gezien, een foto van een grote olifant met een persoon (of meerdere personen) op de rug. Het gebeurt in Thailand, Sri Lanka, Myanmar maar ook in Afrika en nog veel meer landen wereldwijd.
Het ziet er in eerste instantie heel erg leuk uit, totdat je erachter komt wat ervoor zorgt dat een olifant dit toelaat. Een wilde olifant zal namelijk nooit iemand op zijn of haar rug laten klimmen. De olifanten die voor ritten gebruikt worden zijn tam gemaakt, een proces wat 'the crush' wordt genoemd. Baby olifantjes worden bij de moeder weggehaald en mentaal 'gebroken'. Ze worden geslagen met 'bull-hooks' (stokken met scherpe punten), uitgehongerd en er zijn nog veel meer gruwelijke manieren om een olifant te martelen en te breken. Voor meer informatie verwijzen we je naar de (Engelse) website van PETA.
Is al het rijden op olifanten dan slecht?
Niet elk park gebruikt dezelfde methodes om olifanten te trainen om mensen op hun rug toe te laten. Feit is wel dat het berijden van een olifant voor dit dier onnatuurlijk gedrag is. In de grote vormen dat dit soort toerisme aanneemt, is het daarmee wel degelijk schadelijk voor het gedrag van dit machtige dier.
Er zijn ook andere manieren om van deze vriendelijke kolossen te genieten! Breng bijvoorbeeld een bezoek aan een sanctuary of maak een safari. Een voorbeeld van zo'n sanctuary is het Elephant Nature Park in Chiang Mai, Thailand. Hier worden de olifanten niet onderdrukt en kunnen ze gewoon lekker hun eigen gang gaan!
Helaas zijn ook niet alle reservaten betrouwbaar. Veel bedrijven positioneren zich als sanctuary maar maken toch gebruik van de marteltechnieken om de beesten onder controle te houden. Vaak zie je dit meteen aan de olifanten, deze hebben dan kettingen om hun nek en/of poten en er lopen toezichthouders met bull-hooks rond.
TIP! Doe van tevoren altijd research naar het bedrijf voordat je tot een aankoop overgaat. Op internet zijn altijd reviews te vinden! Luister daarnaast altijd naar je gevoel: is het te mooi om waar te zijn? 99% van de gevallen is het dan ook écht te mooi om waar te zijn.
Geniet van deze mooie dieren in hun natuurlijke habitat. Boek je vliegtickets aan de beste prijs bij CheapTickets.be!