Uitleg over luchthavenbelasting
Vraag jij je soms ook weleens af waarom je zoveel geld betaalt voor sommige vliegtickets en niet voor andere? Dat is helemaal niet gek! Een vliegticketprijs bestaat namelijk uit verschillende onderdelen, namelijk de prijs van de airline, de prijs van de overheid en de prijs die de luchthaven vraagt om te mogen stijgen en landen. Dit laatste gedeelte (de zogenoemde luchthavenbelasting) leggen we hieronder voor je uit.
Lees meer over:
- Wat is luchthavenbelasting?
- Hoe hoog is de luchthavenbelasting?
- Wanneer betaal je luchthavenbelasting?
- Hoe kan ik het betalen voor luchthavenbelasting beperken?
Wat is luchthavenbelasting?
Om luchthavenbelasting (ook wel flight tax genoemd) simpel uit te leggen, zijn het de kosten die de airline betaalt voor vertrek en aankomst op luchthavens. Deze kosten voor de airline worden doorberekend aan de passagiers en zit vaak inbegrepen bij de prijs van je ticket. Luchthavenbelasting bestaat vaak uit overheidsbelasting, veiligheidscontroles, olieprijs, heffingen voor geluidshinder en brandstoftoeslagen. Erg veel verschillende aspecten dus! Het is daarom ook niet gek dat de prijzen van sommige vliegtickets zo hoog zijn.
Hoe hoog is de luchthavenbelasting?
De hoogte van de luchthavenbelasting wordt niet zomaar vastgesteld. Het is afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals de airline, het moment van vliegen, de reisafstand en van welke luchthaven je vertrekt en aankomt. Als je landt of vertrekt van London Heathrow (de grootste luchthaven in Londen) zal je waarschijnlijk meer luchthavenbelasting betalen dan dat je landt of vertrekt van London Luton. We kunnen dus helaas niet precies vaststellen hoe hoog de luchthavenbelasting zal zijn. Soms bestaat de prijs van je ticket voor 10% aan luchthavenbelasting, terwijl het ook weleens meer dan 75% kan zijn! Landen met de hoogste luchthavenbelasting zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Fiji, Australië, Duitsland en Oostenrijk.
Wanneer betaal je luchthavenbelasting?
In België betaal je voor elk vliegticket luchthavenbelasting, maar dat kan per land verschillen. Vaak houden landen hetzelfde systeem aan als dat van Nederland en zit de luchthavenbelasting al in de totaalprijs van je vliegticket. Dit systeem is zo ontwikkeld, omdat passagiers dan niet voor onverwachte hoge kosten komen te staan als ze gaan reizen, toch wel handig dus! ;)
Hoe kan ik het betalen voor luchthavenbelasting beperken?
In principe betaal je dus voor elk vliegticket luchthavenbelasting en kan je het in vele gevallen niet voorkomen. Wat je wel kan doen, is kiezen voor minder grote en bekende luchthavens. Als je bijvoorbeeld naar Milaan vliegt, is de luchthaven belasting op de luchthaven Milaan Bergamo veel lager dan Milaan Malpensa. Vaak liggen deze minder grote luchthavens wel iets verder van de stad af, dus houd dan rekening met eventueel hogere vervoerskosten naar de stad.
Wil jij alweer je volgende reis plannen? Vind op CheapTickets.be gelijk jouw vliegtickets
Laura
Hi! Ik ben Laura. Ik reis erg graag, dus mijn bucketlist is enorm lang! Bovenaan staat nu toch wel Egypte. Wat het mooiste is wat ik ooit heb gezien? Ik denk de Grand Canyon vanuit de helikopter, maar eigenlijk kan ik helemaal niet kiezen :)