Alles wat je moet weten over de brexit
In 2020 zullen Groot Brittannië en Noord-Ierland de Europese Unie verlaten. Omdat dit gevolgen kan hebben voor je reis, hebben we een overzicht gemaakt van alles wat je moet weten over de brexit voor je reis naar het Verenigd Koninkrijk.
Wat is de brexit?
Welke landen verlaten de Europese Unie?
Wanneer vindt de brexit plaats?
Hoe zit het met vliegen naar Engeland, Schotland en Wales na de brexit?
Hoe zit het met vliegen naar Ierland na de brexit?
Hoe zit het met vliegen naar Noord-Ierland na de brexit?
Hoe zit het met de terugvlucht naar Nederland?
Wat zijn de nieuwe regels bij de doane na de brexit?
Wat mag ik wel en niet importeren na de brexit?
Overige belangrijke zaken
Disclaimer en bronnen
Wat is de brexit?
Kort gezegd: Het Verenigd Koninkrijk (VK) verlaat de Europese Unie. Beide partijen hebben sinds 2016 onderhandeld over de voorwaarden waar zij zich aan moeten houden en zijn uiteindelijk in 2020 tot een 'deal' gekomen. Eerder in 2018 was er al een overeenkomst opgesteld, welke door het Britse parlement later werd afgewezen.
Welke landen verlaten de Europese Unie?
Eigenlijk is dat vrij simpel. Het complete Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie. Dit zijn Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Ierland is echter géén onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en zal dus in de EU blijven.
Wanneer vindt de brexit plaats?
De brexit vond na 3 keer uitstel plaats op 31 januari 2020. Daarna zaten de Britten tot 1 januari 2021 in een overgangsperiode met de EU. Momenteel is ook deze overgangsperiode ten einde en kan de verhouding tussen de Britten en de EU worden beschreven als een handels- en samenwerkingsakkoord.
Vliegen naar Engeland, Schotland en Wales na de brexit
In de overgangsperiode die tot eind 2020 liep was het bijhebben van een Europese identiteitskaart voldoende om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.
Nu de overgangsperiode achter de rug is wordt een identiteitskaart niet langer geaccepteerd en zal je dus met een geldig paspoort naar het VK moeten reizen. Ook voor het invoeren van goederen zullen strengere regels en langere douanechecks gelden.
We kunnen nog niet terugzien of de ticketprijzen voor vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk goedkoper of duurder zijn geworden. Ook de gevolgen voor een reis met een overstap in het VK zijn nog niet duidelijk. Daarvoor zal je helaas nog even moeten wachten.
Vliegen naar Ierland na de brexit
Ierland is geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en blijft lid van de EU, wat betekent dat een Europese identiteitskaart voldoet om toegang te krijgen tot Ierland.
Vliegen naar Noord-Ierland na de brexit
Noord-Ierland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Dit betekent dat in de overgangsperiode die tot eind 2020 duurde het reizen met een Europese identiteitskaart naar Noord-Ierland nog mogelijk was. Nu de overgangsperiode achter de rug is wordt een identiteitskaart niet langer geaccepteerd en zal je dus met een geldig paspoort naar Noord-Ierland moeten reizen.
Terug vliegen naar Nederland
De brexit kan ook gevolgen hebben op de reis terug naar Nederland. Wij hebben de belangrijkste dingen op een rijtje gezet.
Nieuwe regels bij de douane
De grenscontroles voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk zullen terug komen. Dit betekent dat als je terug komt vanuit het Verenigd Koninkrijk, je door de douane grondiger gecontroleerd zal worden. Dit is te vergelijken met een controle nadat jij terugkeert vanuit andere niet EU-landen.
Wat mag ik wel en niet importeren
In de overgangsperiode die tot eind 2020 liep bleven de EU-regels voor importeren gewoon geldig. Nu deze periode voorbij is zijn er nieuwe regels opgesteld voor het importeren van goederen. De regels verschillen per leverancier, maar over het algemeen moet je een douanezending aanvragen. Deze douanezending verrekend ook gelijk de invoerrechten en BTW. Check de site van de Nederlandse overheid voor meer informatie over import en export richting het Verenigd Koninkrijk.
Andere belangrijke zaken omtrent de brexit
Let op! Na de brexit veranderen er nog een aantal andere zaken omtrent het reizen.
EHIC nog steeds geldig
De European Health Insurance Card, een zorgpas die je recht geeft op noodzakelijke medische zorg in het buitenland, is in het VK zelfs na de brexit nog geldig. De EU gaat in de loop van 2021 met het Verenigd Koninkrijk om tafel om te kijken of zij een speciale EHIC voor het Verenigd Koninkrijk kunnen opstellen.
Telefoonkosten nog steeds hetzelfde
De verwachting was dat na de brexit telefoonkosten hoger konden uitvallen, maar KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile hebben besloten om vanaf 1 januari 2021 nog geen extra roamingkosten in rekening te brengen. Dit kan later natuurlijk nog wel veranderen.
Rijbewijs
Je mag na de brexit nog steeds als toerist met een Europees rijbewijs deelnemen aan het verkeer van het Verenigd Koninkrijk. Wel staat het autoverhuurders vrij om de verhuur te beperken tot toeristen met een internationaal rijbewijs, waardoor jouw Europese rijbewijs misschien toch niet geldig is.
Meer weten?
We hebben deze informatie verzameld van de onderstaande websites. Als je meer wilt weten over de brexit kan je deze links bezoeken en nalezen. De website van de overheid van het Verenigd Koninkrijk is leidend. Hier worden de laatste ontwikkelingen geplaatst omtrent brexit.
Brexit stand van zaken - Rijksoverheid.nl
Department for exiting the European Union - Gov.co.uk
Reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk - Rijksoverheid.nl
Transportation after Brexit - Gov.co.uk
Disclaimer: Alle informatie die je in deze blog leest, komt direct van de websites van de overheden van Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Deze informatie is aan verandering onderhevig en kan mogelijk niet up-to-date zijn. Daarom kunnen er geen rechten ontleent worden aan dit blog.